Medio 2018 zijn in Tuil meerdere groene projecten gestart zoals een groen schoolplein met natuurspeeltuin en rondjetuil.nl, een kort ommetje waarin met enkele bruggen een nieuw natuurpad is aangelegd langs een groot wiel en door een natte griend. Eind 2021 ontstonden er nieuwe ideeën zoals een kabouterpad en om het Rondje Tuil in de Tuilse uiterwaard uit te breiden tot een klompenpad. Tuil Actief verbond de indieners van deze ideeën Patrick Nagtegaal en Bert van Dijk met elkaar die na goedkeuring van de eigenaar met succes bij het omgevingsfonds een subsidie voor een kabouterpad rond de Tuilse Put hebben aangevraagd.
Op de Tuilse Koningsmarkt werden bezoekers al in april 2022 geïnformeerd over de kabouterpad. Na twee jaar voorbereiding hebben zij vanaf begin 2024 samen met enkele nieuwe vrijwilligers (in alfabetische volgorde) een heel bijzonder kabouterpad gerealiseerd: Nina Andriol, Robin Bal, Gerrit van Heuckelum, Henk Maan, Jan Willem Nagtegaal, Erik Nap, Annette Spithoven en Piet van der Velden.
Zonder hun medewerking en alle andere vrijwilligers die op een enkele dag hand en spandiensten hebben verleend was het niet mogelijk om het kabouterpad zo mooi en netjes op tid voor de opening op 28 juni te realiseren.
Initiatiefnemer Patrick die met zijn kinderen veel kabouterpaden heeft bezocht is heel blij met het eindresultaat. “Als je een mooie wandeling wil maken met een leuk en informatief verhaal kan ik geen beter kabouterpad bedenken om aan te raden”.
Op het kabouterpad is er veel aandacht voor de natuur en leren kinderen hoe zij zelf iets voor de dieren kunnen doen. Bij elke kabouterpaal kun je luisteren naar een verhaal over de twee kleine bloemkabouters van het Kolkenbosch.
Na afloop kunnen kleine (en grote) bezoekers gratis een groen kabouterdiploma ontvangen met daarop hun eigen voornaam. Na het kabouterpad kun je aansluitend via rondjetuil.nl een wandeling van ca. 3,5 km maken waarin je ook het bijzondere verleden van Tuil ontdekt of de ingekorte versie daarvan “Het Kolkenbosch pad” waarop je voor een groot deel langs en door de griend van het Kolkenbosch loopt.
Groene Kabouter Bieb
Op de parkeerplaats kun je uit de Groene Kabouter Bieb gratis één of twee boeken lenen om samen met kinderen van je tuin een mooie plek te maken waar vlinders, bijen, vogels en egels ook graag langskomen. Volwassenen kunnen in onze online kabouter bieb straks kiezen uit nog veel meer soortgelijke boeken.
Zo kun je ons helpen
Vond je het bezoek leuk vertel het dan ook aan anderen en plaats een leuke foto en een korte review bij Kabouterpad Tuil in Google Maps.
Je kunt ons ook helpen door tuinboeken die je niet meer gebruikt, te doneren aan de kabouterbieb. Dit kun je gemakkelijk doen via de inleverbox op de parkeerplaats bij het kabouterpad of door een mail te sturen naar contact@kabouterpadtuil.nl. Stuur dan meteen ook een foto mee van die boeken. Met de opbrengst van dubbele boeken en wat oudere algemene tuinboeken kunnen we de Online Kabouter Bieb ook uitbreiden met de nieuwste natuurvriendelijke uitgaven.
Klompenpad in Tuil en andere vervolgactiviteiten
Bij de start van het kabouterpad was er al een plan om het Rondje Tuil in de Tuilse Uiterwaard uit te breiden tot een klompenpad. Daarmee ontstaat er ook een mogelijkheid om bijvoorbeeld een verbinding te leggen naar het klompenpad in Neerijnen. Nu het kabouterpad is gerealiseerd zou het mooi zijn als nu een paar vrijwilligers mee willen gaan denken om ook dit idee te gaan realiseren. Als jij hiervoor belangstelling hebt stuur dan een mail met je contactgegevens naar contact@kabouterpadtuil.nl met als onderwerp Klompenpad.
Nieuwsbrief activiteiten kabouterpad
Ook voor het kabouterpad zelf en de directe omgeving van het Kolkenbosch zijn er allerlei ideeën. Vind je het leuk om om op de hoogte te blijven van onze vervolgactiviteiten en extra groene kaboutertips te ontvangen? Schrijf je dan nu hieronder in voor onze nieuwsbrief.